'

Olvass, kutass, elmélkedj


Ezek pedig nemesb lelkűek valának a Thessalonikabelieknél, úgymint kik bevevék az ígét teljes készséggel, naponként tudakozva az írásokat, ha úgy vannak-é ezek.
(Cselekedetek 17, 11)

Nem elég beülni a gyülekezeti padba és ott hallgatni a prédikátort, nem elég néha elővenni a Bibliánkat és kényszerből, kötelező jelleggel elolvasni néhány fejezetet. Ebben az igében sokkal többről van szó. Ezek az emberek „készségessé” váltak az Isten beszédének befogadására és vágytak a bibliai igazságok birtokosaivá válni. Olvastak, kutattak, elmélkedtek az Igén, ezt mondja az Apostolok cselekedeteinek leírója Lukács doktor.

Az olvasás, kutatás, elmélkedés több időbe kerül, odaszánással jár. De lehet e kényszer az írások tudakozódása a „készségessé” vált keresztény számára? Ismerek sok embert, akik néha lemennek az edző terembe sportolni. Nem akarnak versenyzővé válni, ezért csak néha edzenek. A sportemberek az ilyen emberekre azt mondják, hogy: „hobbisták”. Mi, akik újonnan születtünk Jézus urunk drága vérén át, mi nem vehetjük az írások tanulmányozását félvállról, úgy, mintha mi is csak hobbista keresztények lennénk! Szakíts időt a Krisztussal való beszélgetésre, az igetanulmányozásra, elmélkedésre! Átlátszó kifogás az, hogy nincs időd! Légy bölcs az időbeosztásodban. Legyen nálad mindig a Bibliád, és ha van, néhány perced tudakozd az Isten hozzád való beszédét, az igét. Az első zsoltárban Dávid mondja: „boldog ember az… aki az Úr törvényeiben gyönyörködik és az ő törvényeiről gondolkodik éjjel és nappal…”(1Zsoltár1-2). Az elmélkedés gyönyörűséges, hiszen az Atyával való beszélgetésünk egyik kulcs eleme. Imádkozz és elmélkedj! Kérdezd az Urat, hogy mit cselekedjél. Dávid számos esetben mielőtt tett valamit az Úrhoz kiáltott. Uram! Mit tegyek? –kérdezet számtalanszor. Kérdez meg te is az Urat! Olvass, kutass, elmélkedj! Légy ura a gondolataidnak és kerüld a világi embereket foglalkoztató elmélkedéseket. Jézus tizenkét évesen (Luk2,49) már az Atya dolgain elmélkedett!

Nem könnyű. Mondhatod. A mai modern világunk teljesen automatizálttá vált, állandó a rohanás, nincs megállás még a hétvégeken sem. A gyorsbüfék, a tasakba zárt porételek, az internet, mind-mind azt sugallja, hogy rohanj. A Biblia üzenete nem azonosul a folyton változó világgal, nem hajt, nem siettet. Az Ige formálni akar! A csecsemők nem tudnak felnőni egyik pillanatból a másikba, hogy ők is elmenjenek dolgozni és pénzkeresők legyenek. Idő kell a növekedésre a fejlődésre a Krisztusban való formálódásra. Nem mondhatod, hogy nincs időd, hiszen növekedned kell! Istennek beszéde nem instant kávé, nem porleves, de a mikrohullámú sütőbe sem teheted be. Olvass, kutass, elmélkedj!

Egy alap van csak és ez Jézus Krisztus. Erre az alapra kell ráépítened a hitedet, hogy bölcs ember lehess (Példa1,7) Mai világunk sóvárogva várja, hogy olyan embereket ismerhessenek, akik a Krisztus bölcsességét hordozzák magukba.